Ако искате да спестите повече, опитайте тези 5 ментални трика

Ако сте сред тези, които лесно се поддават на импулсивни покупки и не могат да спестят повече, тогава не се колебайте да се вдъхновите от следните 5 ментални трика, с които да „излъжете“ мозъка си и да избегнете ненужни разходи.

спестете повече пари

#1 Мислете за покупките в отработени часове

Опитайте се да измервате покупките си в отработени часове, а не в левове. Когато проектирате покупката на даден артикул под формата на вашите усилия и време, вие ще осъзнаете по-добре дали наистина имате нужда от артикула или е просто каприз.

За да можете да приложите този трик, трябва да знаете колко печелите на час. Да приемем, че печелите 12 лева на час и искате да си купите пуловер за 120 лева, което се равнява на 10 часа работа. Бихте ли били готови да прекарате 10 допълнителни часа на работа, за да си купите този пуловер?

#2 Автоматизирайте спестяванията си

Този подход се основава на идеята за „далеч от погледа, далеч от ума“. Ако знаете, че вашата заплата ще бъде изплатена на 15-то число от месеца, настройте автоматичен превод към спестовна сметка ден по-късно. С този подход ще създадете навик за спестяване, без дори да мислите за това. След няколко години ще се изненадате колко сте успели да спестите от тези редовни удръжки.

#3 Изчакайте 24 часа, преди да направите голяма покупка

Често ли се поддавате на така наречените импулсивни покупки? Ако е така, започнете да прилагате това правило. Като си вземете почивка, можете да помислите много по-добре дали покупката наистина си заслужава. Планирате ли да купите нов телевизор за 1500 лева? Заспете с тази мисъл и преценете дали наистина ви трябва. Този подход работи особено добре при пазаруване онлайн. Ще се изненадате колко продукти ще премахнете от кошницата на електронния магазин, когато се върнете към нея на следващия ден.

#4 Плащайте в брой, когато е възможно

Учените са установили, че физическото предаване на пари и гледането им как изчезват е неприятно, дори болезнено за нашия мозък. От друга страна, когато плащаме нещо с карта, го възприемаме като по-малко реално от парите в брой. Ето защо е толкова лесно да извадите картата и безразсъдно да я залепите към терминала. Това означава, че дори плащането в брой може да ви помогне да избегнете ненужни разходи и да спестите повече.

#5 Планирайте дни без харчене

Планирайте т.нар „дни без харчене“. Може да бъде например всяка сряда или изберете по-бавно темпо, което е устойчиво за вас – например само един ден в месеца като начало. Когато дойде вашият ден без харчене, ще си спомните, че сте сключили договор със себе си и ще избегнете ненужните покупки. Тази малка, но мощна мярка за отчетност може да ви помогне да премахнете тригерите за разходи.

Avatar

Редакция Безработен

Вашият коментар

Вашият коментар ще бъде одобрен, ако не сте "робот"

Потвърдете, че не сте "робот"