Каква е реалната цена на един отработен час в България?

Един отработен час в България зависи от много фактори, като осигуровките, данъците, работното време, ваучерите за храна и други. За да се изчисли пълната цена на отработен час, трябва да се вземат предвид всички тези фактори и да се сравнят с обявената почасова заплата.

Каква е реалната цена на един отработен час в България?

Един от начините да се изчисли реалната цена на един отработен час е да се раздели средната месечна заплата на средния брой работни часове за месец. Според Salary Explorer, средната месечна заплата в България е 3 300 лева, а средният брой работни часове за месец е 40 часа на седмица или 160 часа на месец. Така се получава, че средната цена на един отработен час е 20,63 лева.

Конкретен пример за това как се определя цената на един отработен час в България може да бъде служител в сферата на информационните технологии. Според Time Doctor тази област е с най-високо платени професионалисти – със средна заплата от 9% над националния среден доход. От това следва, че средната заплата на работник в IT сектора в България е (3 300×1.09) 3 597 лева. Ако се раздели тази сума на средния брой работни часове за месец (160), се получава средна цена на един отработен час в IT сектора – 22,48 лева.

Друг пример за изчисляване на цената за отработен час е чрез калкулатор заплата, като се въведе брутната заплата в съответно поле. Например, ако получавате 1000 лева брутно, въведете 1000. Калкулаторът ще изчисли нетната ви заплата и почасовото заплащане.

почасова заплата

В заключение, реалната цена на един отработен час в България зависи от областта на икономическата дейност и от средната заплата в нея. Според данните най-високо платени са работниците в IT сектора, а най-ниско – в туризма и хотелиерството. Средната цена на един отработен час в България е около 21 лева, което е значително по-ниско от други европейски страни.

Avatar

Редакция Безработен

Вашият коментар

Вашият коментар ще бъде одобрен, ако не сте "робот"

Потвърдете, че не сте "робот"