Недостиг на квалифицирани кадри в България през 2023 година

Българският пазар на труда страда от недостиг на опитни работници, най-вече по технически специалности. Много от завършилите престижни университети в България напускат родината си в търсене на „по-добър живот“, така че българските работодатели се опитват да запълнят тази празнина. Като цяло работната сила е около 3,3 милиона души при население от 6,8 милиона души. Безработицата в България е средно 4-5%.

Недостиг на кадри в България

Доходите на българските работници са едни от най-ниските в Европейския съюз. По официални данни на българското правителство минималната работна заплата през 2023 г. е 780 лева на месец, което се равнява на 400 евро. Например в Люксембург тази цифра е 7 пъти по-висока (2387,40 евро). По данни на Националния статистически институт средната заплата в България през 2023 г. е 1612 лева на месец (825 евро). След приспадане на данъците остават около 1450,8 лева (740 евро).

Най-търсените професии в България

Най-популярните области, в които чужденците могат да намерят работа на българския пазар на труда, са информационните технологии, селското стопанство и туризмът. Местните експерти смятат, че през следващите 10-15 години най-търсените професии в България ще бъдат медицинските сестри, акушерките и учителите.

Търсенето на работници без специална квалификация, като сервитьори, бармани и готвачи, чувствително ще намалее. Повечето кандидати с висше образование ще търсят работа в София, Пловдив и Варна. Между другото, според проучвания на местни жители най-добрият град за живеене в България е Бургас.

Важно: Най-високоплатените професии в България са свързани с информационните технологии и комуникациите, както и с финансовите и застрахователните дейности. Средните заплати тук надхвърлят 1000 евро на месец.

Дефицитни професии в България

  1. Бизнес анализатор
  2. Бранд мениджър
  3. Инженер
  4. Медицинска сестра, акушерка
  5. Търговец на стоки
  6. Програмист
  7. Застрахователен агент
  8. Строител
  9. Учител
  10. Финансист

Информацията се основава на данни от български и международни агенции за подбор на персонал.

В заключение може да се отбележи, че ставката на данъка върху доходите в България е 10%, което е най-ниското ниво в Европейския съюз. В световната класация Doing Business за леснотата и достъпността на започването и управлението на бизнес страната заема 61-во място.

По материали на WAGE CENTRE

Avatar

Редакция Безработен

Вашият коментар

Вашият коментар ще бъде одобрен, ако не сте "робот"

Потвърдете, че не сте "робот"