Какво е ChatGPT и ще открадне ли работни места?

ChatGPT е инструмент с AI, който може да генерира текст, подобен на човешкия. Технолозите смятат, че той ще отнеме много работни места. А инженери и художници се противопоставят на генеративния AI.

Нов модел на изкуствен интелект, наречен ChatGPT, нашумя, тъй като технолозите го популяризират като нов инструмент, който ще промени начина, по който хората работят. Инструментът е дело на OpenAI – изследователска организация с нестопанска цел, съоснована от Елон Мъск и инвеститорът Сам Алтман, и подкрепена с милиарди от Microsoft.

ще открадне ли ChatGPT работни места

Някои защитници прогнозират, че ChatGPT ще доведе до автоматизиране на работата на хората, въпреки че критиците твърдят, че изкуственият интелект и роботиката все още не разполагат с възможности за това. Някои училища и университети реагираха, като ограничиха или забраниха използването му от учениците.

Google, собственикът на Alphabet Inc, обяви, че ще пусне собствена услуга за чатбот, наречена Bard, и повече изкуствен интелект за своята търсачка, както и за разработчиците. Китайският технологичен гигант Baidu Inc заяви, че ще завърши вътрешните тестове на собствения си проект в стил ChatGPT, наречен „Ernie“, през март.

ChatGPT е мащабен езиков модел, който може да генерира текст, подобен на човешкия, обучен върху огромен набор от данни с писани трудове от интернет. Програмата използва техника за „дълбоко обучение“, наречена „трансформационна архитектура“, за да обработи няколко терабайта данни, които съдържат милиарди думи, и да създаде отговори на подсказки или въпроси.

Сред предшествениците на ChatGPT е GPT-3, който също генерира текст, но е обучен върху много по-голям набор от данни. Въпреки че това прави GPT-3 по-мощен, ChatGPT е по-бърз, по-способен да генерира отговори, подобни на човешките, и е публично достъпен. Ботът работи по същия начин, както AI генераторите като DALL-E 2, Midjourney и Stable Diffusion – но подобно на тези програми, които създават нереалистични изображения, ChatGPT не винаги е точен.

ChatGPT може да пише имейли и есета, поезия, да отговаря на въпроси или да генерира редове код въз основа на зададена задача. Той може да се използва за разработване на виртуални асистенти или за бързи отговори на запитвания на клиенти. Платформата за съдържание Jasper заяви, че около 80 000 клиенти са използвали нейния софтуер за изготвяне на реклами, имейли, блогове и други материали. „Маркетингът е един от най-изявените бизнеси за днешните чатботове“, казва Гил Елбаз, съосновател на TenOneTen Ventures, фирма за рисков капитал.

Ще открадне ли ChatGPT работни места?

Работните места, които инструментите с изкуствен интелект като ChatGPT биха могли да изместят, включват повтарящи се или рутинни задачи, които могат лесно да бъдат автоматизирани, включително въвеждане и обработка на данни, прости функции за обслужване на клиенти и някои видове създаване на съдържание.

В доклад за бъдещето на работните места на Световния икономически форум през 2020 г. се посочва, че докато 85 милиона работни места могат да бъдат изместени от изкуствения интелект и роботиката до 2025 г., други 97 милиона работни места могат да възникнат в резултат на тези промени. Това изместване обаче няма да бъде равномерно, като по-силно ще бъдат засегнати работниците с по-ниски заплати, жените и по-младите хора.

„Малко вероятно е ChatGPT скоро да лиши от работа някой от творческите специалисти… технологията все още не е подходяща за целта“, коментира пред Context Джина Неф, изпълнителен директор на Центъра за технологии и демокрация Minderoo. „По-вероятно е изкуственият интелект да промени това, което правим на работните си места, а не да премахне редица различни работни места.“

ChatGPT като отправна точка за търсене на работа

ChatGPT и други AI платформи могат да бъдат чудесен ресурс на информация за всеки, който търси работа. Те предлагат разнообразни инструменти, които да послужат като отправна точка за написването на автобиография и мотивационно писмо, дори и на кореспонденция до мениджърите по наемане на работа преди и след процеса на интервю.

ChatGPT като отправна точка за търсене на работа

С лесния си за използване интерфейс и изчерпателната си база данни ChatGPT предлага полезни съвети и източници, подкрепящи търсещите в целия процес за намиране на работа.

Avatar

Петя Младенова

Front-end разработчик и ПР редактор с над 12 години опит в областта на уеб технологиите.

Вашият коментар

Вашият коментар ще бъде одобрен, ако не сте "робот"

Потвърдете, че не сте "робот"