Ето как да откриете работа мечта, ако не сте сигурни какво искате

Какво е работа мечта? Човек прекарва по-голямата част от живота си на работа, като отделя време и усилия за нея, а в замяна очаква да получи морално и финансово удоволствие. Точно този вид занятие се нарича „работа мечта“.

За някои тя е възможност да се самоутвърждават, за други – да спечелят много пари без особени усилия, а за трети – да съчетаят моралното удоволствие с възможността да помагат на другите. И всеки ще бъде прав по свой собствен начин.

как да откриете работа мечта

Учените са открили шест компонента, определящи мечтаната работа, които ако се съберат заедно, се получава следното: „Правете това, което наистина обичате“. Това е всичко и нито дума за пари и престижни професии.

Когато човек следва сляпо страстта си, лесно може да се отклони от правилния път. Например, Стив Джобс някога е бил последовател на Дзен, а след това се увлича по цифровите технологии. Кондолиза Райс е била професионален музикант, преди рязко да промени решението си да се занимава с политика.

Рязката смяна на професията не винаги е нещо лошо. А шансовете са големи – ако човек е решил да направи драстична промяна в кариерата, ще вземе правилното решение, защото да открие призванието си не е толкова трудно.

Как да откриете работата на мечтите си, ако не знаете какво искате или нищо не умеете

Откриването на работата на мечтите ви може да бъде трудно, особено ако не знаете точно какво искате или нямате опит в определена област. Въпреки това, е важно да започнете да изследвате различни възможности. Ето някои от тях:

Припомнете си какво правите с най-голямо удоволствие

Това трябва да бъде дейност, която наистина ви доставя удоволствие. Например, измислили сте страхотен рекламен слоган или сте нарисували лого, организирали сте фирмено парти или семейно мероприятие. Просто изолирайте ума си и не се опитвайте да анализирате дали дейността ви е важна за обществото, а мислете само за себе си и за това как се чувствате.

Анализирайте какво вече умеете и правите най-добре

Хората често подценяват способностите и талантите си. За съжаление възприемат някои от способностите си като нещо обичайно, без дори да се замислят за факта, че някой изобщо не е в състояние да го направи. Вземете лист хартия и химикал и запишете всички неща, в които сте добри.

Проучете пазара на професиите

Разгледайте не само това, което се търси в момента, но и професиите и отраслите в близко бъдеще. Има много информация и изследвания по темата. Напълно възможно е случайно да се „натъкнете“ на професия, която ще стане ваша. Изборът на мечтаната работа по този начин е много по-лесен.

Представете си желаната от вас работа

Визуализирайте си длъжността, на която бихте искали да се развивате, или компанията, в която желаете да работите. Представете си колегите, работното място, бъдещият ви шеф. Ако изборът ви не е свързан с работодател и предпочитате да започнете собствен бизнес, въображението ви може да нарисува толкова картини на бъдещето, колкото искате.

Отнасяйте се към търсенето на работа като към проект

Всичко е просто: съставете план и измислете собствена система за измерване на резултатите. Може да използвате онлайн програма за удобство или да създадете електронна таблица в Excel.

Запасете се с търпение

Действайте методично и целенасочено. Не се разстройвайте, ако потенциалният работодател не отговори на автобиографията ви или ако ви откаже. В случай на отказ, спокойно попитайте за причината. Това ще ви гарантира, че няма да допуснете същата грешка при следващото интервю за работа.

Променяйте плана и целта си

Ако установите, че планът ви не работи, може би не сте определили правилно целта или не разбирате напълно какво искате. Или целта ви е твърде амбициозна и не съответства на професионалното ви ниво. В движение можете и е необходимо да променяте плана си за действие или крайната си цел.

Изгответе няколко автобиографии

Ако не умеете нищо и опитвате различни дейности, най-добре е да съставите няколко автобиографии за всяка област поотделно. Потенциалният работодател едва ли ще хареса кандидат, който има твърде много области, посочени в автобиографията му.

Репетирайте пред огледало

За някои хора е твърде проблематично да се явят на интервю за работа, затова репетирайте поведението си пред огледалото, за да се чувствате по-уверени. Намирането на желаната работна позиция не е толкова трудно, ако я търсите с нужния плам.

Бъдете максимално активни

Да изпратите автобиографията си и да чакате интересната работа да ви намери е погрешно. Следете за още свободни позиции, кандидатствайте за тях, обаждайте се на потенциалните работодатели. Не очаквайте от време на време – търсете и със сигурност ще намерите.

Използвайте всички канали за намиране на работа

Често се търси работа онлайн на уеб сайтовете на работодателите, на трудовите борси и т.н., но някой ваш познат вероятно има точно тази работа, която искате. Не се колебайте да разпитвате, разкажете на всичките си приятели и познати, че активно търсите и сте отворени за различни предложения. Колкото по-широк е социалният ви кръг, толкова по-големи са шансовете ви да получите мечтаната позиция.

Контролирайте емоциите си

Ако преди интервюто за работа имате съмнения или страх, това е нормално. Опитайте се да запазите спокойствие и да контролирате емоциите си. За да си вдъхнете увереност, мислено си повтаряйте: „Аз съм подходящият кандидат за тази длъжност! Ще се справя чудесно!“ Дори да ви откажат работа, това не е нещо страшно – просто един неуспешен опит и преживяване. А без опит не можете да продължите напред, така че всичко е наред.

Мечтата на безработните, а и на всеки друг, се свежда до следното: Събуждате се сутрин, решавате, че е време да си намерите работа и до вечерта си намирате свободна работна позиция, на която не ви се налага да работите особено, но е много добре платена. Не, това не е така. Трябва да се трудите, независимо от професията си, но има и длъжности, които ви позволяват да печелите пари, без да се налага да работите твърде много.

Реални примери за мечтани професии – необичайни и лесни

Много хора се питат: „Как да намеря работата на мечтите си, ако мечтая да не работя?“ Отговорът е да потърсите занятие, което е възможно най-близко до вашия начин на живот, което ви доставя удоволствие, но за което сте готови да плащате.

Ето няколко реални примера за мечтани работни места, които могат да бъдат начало на професионален опит и израстване:

  1. Участник в проучване. Вашата задача е да участвате в проучвания, които се заплащат от клиента. Можете да правите това от уюта на собствения си дом.
  2. Дегустатор. Работа мечта за мнозина, тъй като е не само лесна и проста, но и приятна. Търсят се най-вече дегустатори на сладкарски изделия, колбаси и алкохолни напитки. Единственият недостатък на тази длъжност е напълняването и опасността от пристрастяване към алкохола.
  3. Ресторантски критик. Да се насладите на вкусна вечеря или обяд за сметка на заведението е изключително „взискателна работа“. Ресторантите и кафенетата са готови да ви нахранят, само за да им напишете добра рецензия в интернет.
  4. Нощен пазач. Да не се бърка с охранител! Такива свободни работни места обикновено се заемат от пенсионери или студенти, като почасова работа или на непълно работно време. Обикновено обектите не са от голямо значение, няма какво да се краде, така че нивото на отговорност не е високо.

Понякога се случва така, че по време на търсения и очаквания човек осъзнава, че му липсват умения или основни познания, затова продължава да учи, за да отговори на изискванията на работодателите и в бъдеще да получи мечтаната работа. За да бъде дадена позиция удовлетворяваща и интересна, работещият трябва да е компетентен в професията си, а за целта е задължително да е в крак с новостите и редовно да се запознава с тях.

Avatar

Редакция Безработен

Вашият коментар

Вашият коментар ще бъде одобрен, ако не сте "робот"

Потвърдете, че не сте "робот"