Професиите, които ще претърпят значителни промени от изкуствения интелект

OpenAI, компанията, която създаде популярния чат бот ChatGPT, направи проучване на професиите и работните места, които биха могли да претърпят значителни промени под влиянието на изкуствения интелект (AI). Използвайки най-новите модели за машинно обучение, новата версия на GPT-4, както и човешкия опит, те проучиха потенциалните последици от езиковите модели върху пазара на труда в САЩ.

Професиите, които ще претърпят големи промени от изкуствения интелект

Въпреки че експертите казват, че техният анализ не е предсказуем, данните показват че 80% от американските работници биха могли да изпитат най-малко 10% от работата им да бъде променена от това, което те наричат GPT (Generative Pre-Trained Transformers), т.е. езикови модели като „ChatGPT„. Същевременно около 19% от работещите могат да изпитат до 50% промяна в работните си задачи поради влиянието на AI.

Изследването, извършено от експерти, наети от OpenAI, OpenResearch и Университетът в Пенсилвания, изследва „експозицията“ на задачите на AI. За целите на проучването експертите и AI са работили отделно, за да изчислят „експозицията“ на различни професии.

Езиковият модел маркирал цели 86 професии като „под пълна експозиция“. Авторите отбелязват, че „напълно експонирани“ не означава, че задачите могат да бъдат напълно автоматизирани, а по-скоро че AI може да спести много време на работниците, като изпълнява повечето от работните им задачи. Дори в бизнес сектори като интериорен дизайн и изготвянето на матрици за мебели за баня и други.

Успоредно с това експертите са обозначили 15 професии като „напълно изложени на опасност“. Професиите, които според тях ще бъдат 100% променени от AI, са:

 1. Математици.
 2. Данъчни консултанти.
 3. Финансови количествени анализатори.
 4. Писатели и автори.
 5. Уеб дизайнери и проектанти на дигитални интерфейси.

Други професии с висока експозиция, избрани от експертите, са:

 1. Анкетьори (84.4).
 2. Преводачи (82.4).
 3. Специалисти по връзки с обществеността (80.6).
 4. Зоолози (77.8).

Въпреки че има някои припокривания, изкуственият интелект има малко по-различен списък от 100% изложени на опасност професии:

 1. Математици.
 2. Счетоводители и одитори.
 3. Репортери, журналисти и новинарски анализатори.
 4. Мениджъри на данни от клинични проучвания.
 5. Анализатори на политиката за изменението на климата.

Освен това според езиковите модели следните професии ще бъдат изложени на повече от 90 процента:

 1. Координатори на кореспонденцията.
 2. Блокчейн инженери.
 3. Съдебни репортери и симултантни преводачи.
 4. Лектори.

„Ние стигнахме до заключението, че повечето професии имат известна степен на излагане на GPT, като по-високоплатените професии обикновено имат по-силно изложени задачи“, споделят авторите в проучването.

Avatar

Редакция Безработен

Вашият коментар

Вашият коментар ще бъде одобрен, ако не сте "робот"

Потвърдете, че не сте "робот"